KVKK Aydınlatma Metni Örneği Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilindiği üzere Türkiye’de Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) yürürlüğe girmiş ve tüzel kişilerin müşterileri, ziyaretçileri ya da çalışanlarına karşı büyük bir sorumluluğu oluşmuştur. Bu sorumluluk, alınan her türlü şahsi verinin doğru şekilde saklanması ve amacına uygun olarak kullanılmasını zorunda kılmaktadır. Yine müşteri, ziyaretçi ya da çalışanlardan habersiz şekilde kişisel verilerin işlenmesinin de bu kanunla önüne geçilmiştir.

KVKK kapsamında kişilere bilgi vermek amacıyla tüzel kişilerin bir aydınlatma metni oluşturmaları gerekmektedir. Bu aydınlatma metninde öncelikli olarak bilgilerin ne amaçla kullanacağı net bir dille şahıslarla paylaşılmalıdır. Ayrıca metin çok sade ve anlaşılır biçimde yazılmalı, kafa karışıklıklarının önüne geçilmelidir.

Sonuç olarak KVKK aydınlatma metni örneğinde;

  • Kişisel verilerin işlenme amaçları ve hukuki nedenleri bildirilmeli,
  • Kişisel verilerin toplanma ve saklanma yöntemi paylaşılmalı,
  • KVKK kapsamında kişinin sahip olduğu haklara yer verilmelidir.

KVKK Aydınlatma Metni Nasıl Hazırlanır

Tüzel kişilerin ya da firmaların öncelikli olarak Verbis sistemi adı verilen sisteme kayıt olarak bu verileri nasıl kullanacakları ve işleyecekleri ile alakalı bir sicil oluşturmaları gerekmektedir. Verbis kaydı tamamlandıktan sonra her türlü verinin kullanımı doğrultusunda bilgiler şahıslarla paylaşılmalı ve hiçbir eksik olmaksızın gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.

Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından KVKK aydınlatma metninin hazırlanıp verisi kullanılacak şahıslarla paylaşılması gerekmektedir. Tabii ki bu metin profesyonel şekilde hukukçuların elinden hazırlanmalıdır. Aynı zamanda metin çok akıcı olmalı, hiçbir kafa karışıklığına mahal vermemeli ve net bilgiler içermelidir. Bu sayede şahısların verilerinin hangi amaçla nasıl kullanılacağını ve nasıl saklanacağını öğrenmelerine olanak sağlanmaktadır.

Bilimp ‘in sunduğu tüm eşsiz araçların, COVID-19 süresinde gündeme gelen uzaktan çalışma, remote çalışma ve evden çalışma ya imkan sağladığını biliyor musunuz ?

KVKK Aydınlatma Metni Hakkında Bilgiler

KVKK aydınlatma metni olmadan herhangi bir bilgiyi saklamak ya da kullanmak yasal değildir. Dolayısıyla tüzel kişilerin ya da firmaların çalışanlarına, ziyaretçilerine veya müşterilerine mutlak suretle bilgi vermeleri gerekmektedir. Ayrıca bu kapsamda onay alınmaması halinde firmaların verileri kullanma hakkı da bulunmamaktadır. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde kanuna uygun işlemler yapmak mümkündür. Son olarak aydınlatma metni hazırlamayan ve verileri izinsiz kullananlara yaklaşık olarak 1 milyon Türk Lirası’na kadar para cezaları uygulanmaktadır.

KVKK Aydınlatma Metni Kim Tarafından Oluşturulur

Türkiye’de KVKK nedir gibi sorular çok fazla ortaya çıksa da zaman içerisinde bu soruların azaldığı ve bilinç düzeyinin arttığı görülmektedir. Tabii ki Kişisel Verileri Koruma Kanunu olarak açılımı yapılabilen KVKK, her türlü şahsi verinin uygun şekilde kullanılmasına olanak sağlayan bir kanundur. Dolayısıyla aydınlatma metni olmadan şahısların verilerinden istifade etmek mümkün değildir. Bu kapsamda aydınlatma metinleri hukukçular tarafından oluşturulmalı ve her türlü bilgi eksiksiz şekilde müşteriye sunulmalıdır.

Son olarak metinde ikiliğe sebebiyet verebilecek herhangi bir söylemden kaçınılmalı, mümkün mertebe sade bir dil ile aydınlatma metni hazırlanılmalıdır. Siz de bilimp.com üzerinden bu konuda daha detaylı bilgilere hemen ulaşabilirsiniz.

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir